Jag har börjat brodera

Jag har alltid gillat att pyssla, och har många hobbyer där jag får ta tillvara på min kreativitet. Något som jag dock egentligen inte testat sedan syslöjden i skolan är att brodera. Flera av mina vänner är väldigt nördiga när det kommer till sitt brodera. De är med i en liten klubb där andra likasinnade möts och delar erfarenheter inom sitt broderi. De har till och med egna instagramkonton där de lägger ut alla sina alster. Trots många påtryckningar så har jag själv inte känt mig speciellt taggad på att börja. Fram till för ett par månader sedan det vill säga. Den gången blev jag faktiskt övertalad att ge mig in på ett litet enklare projekt där jag skulle brodera korsstygn i form av en karaktär från Sailor Moon som jag själv fick rita upp. Jösses vad roligt det var, både att göra själva mönstret själv, men även att sitta och brodera korsstygn.

Som jag efter har upptäckt så finns det ju även många andra sätt att brodera på än att bara använda de lite enklare korsstygnen. Jag hoppas kunna visa upp några av mina alster här på sidan lite senare. Detta inlägg vill jag dock främst använda till att peppa andra att testa broderi också.

Stressreducerande

Jag har verkligen märkt hur lugnande det kan kännas att sätta sig ner och börja brodera. När man broderar så är man verkligen i nuet. I alla fall så känner jag att alla mina problem och grubblerier blir som bortblåsta. Istället fokuserar jag på att vara här och nu. Visst kan det hända att hjärnan börjar tänka på både det ena och det andra samtidigt som jag fokuserar på mitt handarbete. Överlag så är dock de flesta tanka som poppar upp i skallen av det positiva slaget. Kanske är det något med handarbetets peppande karaktär som gör att de positiva tankarna bara kommer av sig själva.

Nu är jag ingen psykolog, men vore det inte toppen om broderi ordinerades till alla som har en tuff period med negativa tankar. Det känns som att man inte kan vara deppig när man sitter och jobbar med en härlig färgglad skapelse.

Koordinationsträning

Att brodera är ett pilligt arbete som kräver disciplin. Genom att göra detta bara några timmar i veckan så tror jag att man tränar upp sin hand-öga-koordination rätt så rejält. När jag först började handarbeta så kände jag mig lite som en elefant i en porslinsbutik. Jag tyckte att hålen i duken kändes så små och det var verkligen en kamp att få mina tjocka små fingrar att lyda så att jag skulle kunna få nålen rätt. Efter några veckor så märkte jag hur mycket bättre jag blivit på att träffa hålen. Mina fingrar var plötsligt de perfekta verktygen för detta precisionsarbete. Just bra hand-öga-koordination kan man ju så klart ha glädje av i även många andra aspekter i livet.

Kreativt arbete

Att skapa sina egna mönster att brodera efter är nog bland det mest kreativa jag gjort. När man sitter och designar dessa mönster så är det som att man öppnar upp en källa av fantastiska idéer i hjärnan. Detta kan vara ideer som först känns som de sitter långt inne. När man väl öppnat upp en dörr så börjar de plötsligt att flöda ut. När jag suttit och designat dessa mönster ett tag så känns det som att man även blir mer kreativ i livet i övrigt. Det är som att man stimulerar sig själv till att tänka i nya banor. Plötsligt vill man göra om lite där hemma, möblera om eller skaffa nya kuddar eller gardiner för att man plötsligt ser mönster och färger på ett helt nytt sätt.

Skapa fina minnen

Allt jag broderar sparas så klart. De fina broderierna blir något konkret som man har kvar när man gjort sitt fina arbete. De allra bästa verken hänger jag upp på väggen här hemma. Det är faktiskt väldigt roligt att prata lite om mina skapelser när jag får besök. Ofta frågar gästerna nämligen vad det är för broderier jag har på väggen eftersom jag mestadels valt motiv som är lite ovanliga.

Det man syr och broderar kan man även ge bort till släkt och vänner. Genom att ge bort det man själv har lagt ner så mycket tid på så visar man mottagaren hur mycket han eller henne betyder för mig. Broderiet blir då ett roligt minne som både jag och mottagaren kan se tillbaka på.

För dig som är tveksam till att brodera kan jag även rekommendera stickning. Att sticka är annorlunda mot broderi, men nästan lika kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *